c S
Dnevne novosti

Dubrovački proračun zbog pandemije koronavirusa manji za 116,2 milijuna kuna

28.07.2020 07:00 DUBROVNIK, 27. srpnja 2020. (Hina) - Dubrovačko Gradsko vijeće izglasalo je u ponedjeljak većinom glasova rebalans proračuna za 2020. u iznosu od 653,6 milijuna kuna, što je za 116,2 milijuna kuna manje u odnosu na planirano, a zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.   
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) ustvrdio je kako je na gradskom računu s današnjim danom šest milijuna kuna te podsjetio kako je od ožujka uveden sustav neophodnog i nužnog financiranja. "Ostvarili smo 265 milijuna kuna prihoda i 170 milijuna kuna rashoda u prvoj polovici 2019., a u istom razdoblju 2020. godine 209 milijuna kuna prihoda i 162 milijuna kuna rashoda. Dakle, 35 posto manje prihoda. Zadržali smo stabilnost, ali nismo mogli pomoći svima kojima je trebalo. Pomogli smo s 10 milijuna kuna, što je u ovoj situaciji iznimno velik novac", naveo je Franković.

Dodao je kako je prvog dana 2020. na gradskom računu bilo 63 milijuna kuna, na dan 30. lipnja 5,7 milijuna kuna, a 27. srpnja - 6 milijuna kuna.Vrijeme pred nama budi blagi optimizam"Vrijeme pred nama budi blagi optimizam. Nakon reaktivacije britanskog tržišta u posljednjih desetak dana situacija se poboljšava i postigli smo 30 posto turističkog prometa u odnosu na isto doba lani. Od početka godine do danas bilježimo 13 posto, a ako se trend nastavi možemo doći i preko 30 posto, što nam je i bio cilj“, izjavio je Franković.

Najavio je još jedan rebalans gradskog proračuna u listopadu, kada će gospodarska situacija biti još jasnija, ali i da će se podići kredit u iznosu 100 milijuna kuna, na deset godina uz poček od dvije godine."Time ćemo zadržati financijsku stabilnost i osigurati 'malo više zraka' do travnja 2021., bez minusa na računu. Sva su naša društva u otežanoj situaciji, ali nema mjesta za paniku i držimo sve pod kontrolom“, ustvrdio je Franković i naglasio kako je grad "došla glave mantra o bogatom Dubrovniku".

Gledali su nas kao bogati Dubrovnik, jesen i zima bit će teži, rješenje je u novom rebalansu i fondovima EU

„Gledali su nas kao bahate i bogate ljude i to nam se obilo o glavu. Mi nismo bogati, jer smo imali velika proračunska sredstva, ali isto takve proračunske obveze. Dubrovnik je grad s 42 tisuće stanovnika, ali je taj broj ljeti dvostruko veći pa nam treba triput veća kanalizacija, odvodnja i kapacitet vode. A to nemamo“, objasnio je Franković. Najavio je kako će jesen i zima biti financijski puno teži, ali i da veliku pomoć očekuje iz fondova Europske unije."Ako stanje koronavirusa bude stabilno, u 2021. vratit ćemo se na 70 posto, a na situaciju iz 2019. tek 2023. To nam je prilika za novi početak", zaključio je Franković.