c S
Dnevne novosti

Dubrovački gradonačelnik očekuje od Stožera izmjenu odredbe o uplovljavanju kruzera

10.08.2020 07:10 DUBROVNIK, 9. kolovoza 2020. (Hina) - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke jer kompanija MSC nije uvrstila Dubrovnik u program kružnih putovanja.
Predstavnici kompanije ranije su iskazali interes za uključenje Dubrovnika na program putovanja, no ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika. 

Franković je s time upoznao potpredsjednika Vlade i čelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davora Božinovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Po Božinovićevom uputstvu, Franković je županijskom Zavodu za javno zdravstvo dostavio detaljno objašnjene procedure koje je uveo MSC za svoje brodove, kao i procedure koje će provoditi dubrovačka Lučka uprava i Grad Dubrovnik.

"U narednim danima očekujemo službeno očitovanje Zavoda prema Stožeru civilne zaštite i uvjereni smo da će se uz odobrene procedure dopustiti uplovljavanje brodova na kružnim putovanjima i u hrvatske luke", rekao je gradonačelnik Franković.

Propisane procedure predstavljaju izazov, kako za kompanije tako i za Lučke uprave i gradove u koje cruise kompanije uplovljavaju, međutim iste osiguravaju najveći nivo zdravstvene zaštite, a  mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom svodi se na minimum, istaknuto je u priopćenju dubrovačke Gradske uprave.

MSC jedna je od najvećih svjetskih kompanija za kružna putovanja i tržišni lider u Europi.