c S
Dnevne novosti

UN-ova povjerenica za ljudska prava upozorila na represiju u Bjelorusiji

13.08.2020 07:10 ŽENEVA, 12. kolovoza 2020. (Hina/AFP), Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet osudila je u srijedu represiju prosvjeda nakon predsjedničkih izbora u nedjelju u Bjelorusiji i zatražila oslobađanje uhićenih, a prosvjednici su izašli i danas na ulice.
"Ljudi se imaju pravo izjašnjavati i izraziti svoje neslaganje, posebice u kontekstu izbora, kada bi se trebale poštivati, a ne gušiti demokratske slobode", naglasila je Bachelet u priopćenju. "Upotreba sile bi trebala biti krajnja mjera tijekom prosvjeda, kada je bitno razlikovati nasilne pojedince i mirne prosvjednike, protiv kojih se ne bi smjela koristiti sila", dodala je. U srijedu je bjeloruska policija objavila da je tijekom noći uhitila još tisuću osoba i da je dan ranije koristila prave metke, trećeg dana nasilno ugušenog postizbornog prosvjeda.

Policija je uhitila oko 6000 ljudi

Bachelet je upozorila na masovna uhićenja i očito kršenje međunarodnih kriterija u pogledu ljudskih prava, i "zabrinjavajućima" ocijenila informacije o lošem postupanju tijekom i nakon uhićenja te podsjetila bjeloruske vlasti na "potpunu zabranu mučenja i lošeg postupanja sa zatvorenicima".

Ona je također pozvala na trenutačno oslobođenje uhićenih. Specijalna policija također se obrušila na fotoreportere, razbijala im kamere i oduzimala memorijske kartice aparata. "Slobodan protok informacija je ključan za svako demokratsko društvo, posebice u ozračju krize i  pobune", ocijenila je visoka povjerenica Ujedinjenih naroda. 

Prosvjedi su počeli kada su vlasti objavile da je Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, ponovo u nedjelju izabran s 80 posto glasova. Prosvjednici s cvijećem u rukama formirali su ljudske lance u srijedu na ulicama Bjelorusije, gnjevni zbog gušenja prosvjeda, dok EU razmatra nove sankcije protiv Minska.