c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe poziva Bjelorusiju na uspostavu nacionalnog dijaloga

27.08.2020 07:00 STRASBOURG, 26. kolovoza 2020. (Hina/AFP) - Bjelorusija mora što prije uspostaviti nacionalni dijalog s civilnim društvom kako bi mirno izašla iz sadašnje krize, pozvali su u srijedu čelnici Vijeća Europe, ocijenivši da "legitimnost ne može proizaći iz represije".
U zajedničkom priopćenju glavna tajnica paneuropske organizacije za zaštitu ljudskih prava Marija Pejčinović Burić, predsjednik njezine parlamentarne skupštine Rik Daems i grčki ministar Miltiadis Varviciotis, kojega zemlja trenutačno predsjeda Vijećem Europe, pozivaju bjeloruske vlasti da "što prije uspostave sveobuhvatan nacionalni dijalog". On "treba zajamčiti miran izlazak iz sadašnje krize i omogućiti nužne reforme koje će biti na korist svim bjeloruskim građanima", dodaje troje čelnika te organizacije sa sjedištem u Strasbourgu.Potonji traže da se "prosvjednici odmah puste iz pritvora, prekine svako loše postupanje i provede brza i jasna istraga o grubom postupanju redarstvenih snaga".

U odvojenoj zajedničkoj izjavi potpredsjednik EU-a Josep Borrell i kanadski ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne istaknuli su "međunarodne obveze" Bjelorusije. "Kao članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Bjelorusija se obvezala na organiziranje demokratskih izbora i na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", ocijenili su. Borrell i Champagne dodaju da podupiru prijedlog OESS-ova predsjedništva o posredovanju i predlažu sastanak s bjeloruskom vladom u Minsku. "Pozivamo bjeloruske vlasti da odmah prihvate taj prijedlog", istaknuli su.

Bjelorusija, gdje se održavaju neviđeni prosvjedi protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., "još nije" punopravni član Vijeća Europe u kojemu je 47 zemalja, među njima Rusija i Ukrajina, ali je Minsk tijekom godina potpisao i ratificirao dvanaest ugovora i protokola te organizacije. "Svi želimo da se Bjelorusija jednom pridruži našoj europskoj obitelji koja dijeli zajedničke vrijednosti i tako postane punopravni član Vijeća Europe" koje je "spremno na suradnju" s njom kako bi "pomoglo u prilagodbi bjeloruskih zakona europskim demokratskim standardima", zaključili su čelnici organizacije.