c S
Dnevne novosti

Europska mirovina - privatna štednja za umirovljeničke dane

31.08.2020 07:30 ZASTAVA EU
ZAGREB, 28. kolovoza 2020. (Hina) - Europska mirovina stiže kao još jedna opcija za mirovinsku štednju od sljedeće godine, najavili su iz EIOPA-e, Europskog nadzornog tijela za osiguranje, piše u petak Večernji list.
Ono što je u europskim medijima već dobilo neslužbeni naziv “europska mirovina” službeno se zove Paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP) i nije riječ o mirovinskoj štednji ni kroz I. ni kroz II. stup, što su Hrvatima najpoznatiji pojmovi jer su drugo ime za obvezne mirovinske doprinose, nego je riječ o privatnoj štednji za tzv. dopunsku mirovinu.

Europska je mirovina, kao PEPP, zamišljena kao dodatak obveznom, nacionalno reguliranom mirovinskom osiguranju i privatnom mirovinskom osiguranju koje se u nekim državama članicama koristi puno više nego u Hrvatskoj. Europska uredba o PEPP-u već je usvojena, prije godinu dana, ali da bi se taj paneuropski mirovinski proizvod našao na tržištu Komisija treba urediti još puno detalja delegiranim aktom što se očekuje uskoro.

Razlog zbog kojeg se stvara ovakva dodatna europska mirovina krije se u procjeni da će praktički sve države članice EU, zbog starenja stanovništva, biti suočene s pritiskom na održivost mirovinskih sustava. Mnogi stručnjaci smatraju da će s vremenom padati mirovine koje se temelje na principu generacijske solidarnosti pa se zato sve aktere – i države i poduzeća i građane – potiče da idu i u smjeru dopunskih mirovina, koje su važan izvor prihoda za mnoge umirovljene Europljane, donosi Večernji list.