c S
Dnevne novosti

Vladi uručen nacrt Sporazuma sa SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

04.09.2020 07:15 ZAGREB, 3. rujna 2020. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s veleposlanikom SAD u Hrvatskoj Robertom Kohorstom, koji je tom prigodom uručio Vladi prijedlog nacrta Sporazuma između SAD i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, priopćeno je iz Vlade.
Sporazum će pružiti dodatnu pravnu sigurnost poreznim obveznicima, poglavito onima s dvostrukim državljanstvom, spriječiti dvostruko plaćanje poreznih obveza, te ih zaštititi od eventualnih diskriminatornih postupaka. Također će uspostaviti mehanizme za suradnju poreznih službi Hrvatske i SAD i rješavanje nejasnoća i nesporazuma koji mogu nastati kroz primjenu Sporazuma, navodi se u priopćenju.

"Predloženi Sporazum još je jedna potvrda jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a", ističu iz Vlade. Nakon uručivanja nacrta Sporazuma, slijede pregovori u ovoj kalendarskoj godini, a nositelji će biti ministarstva financija, zaključuje se u priopćenju.Gostujući večeras na RTL-u, ministar Marić je rekao kako mu je veleposlanik Kohorst osobno uručio nacrt Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. To je "priča" stara već više od dva desetljeća, podsjetio je Marić, zahvalivši i američkoj strani, kolegama u njihovom ministarstvu financija te u veleposlanstvu u Hrvatskoj što je napravljen taj iskorak. "S naše strane može se očekivati maksimalna efikasnost u tome i nadamo se uspješnom razrješavanju tog jednog važnog problema, koji će olakšati i našim i američkim poduzetnicima i građanima", rekao je Marić.  

Inače, po podacima s internet stranice Porezne uprave, Hrvatska do sada ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s oko 65 država.