c S
Dnevne novosti

Raspravljen Prijedlog Zakona o ovlasti Vlade da donosi uredbe

04.09.2020 07:20 ZAGREB, 3. rujna 2020. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak Prijedlog Zakona kojim se Vladu ovlašćuje da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora kada one zasjeda, osim izmjena državnog proračuna, propisivanja poreza i drugih pitanja u isključivoj nadležnosti Sabora.

Prijedlog se odnosi na zimsku i ljetnu stanku za razdoblje od 15. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. i  od 15. srpnja 2021. do 15. rujna 2021., navodi se u obrazloženju. Na temelju toga zakona Vlada će steći ovlast da u razdoblju u kojem Hrvatski sabor redovito ne zasjeda te iznimno i u razdoblju kada je Hrvatski sabor raspušten ili mu je istekao mandat, uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Hrvatskoga sabora, uvažavajući unaprijed navedena materijalna i vremenska ograničenja.

Ovlast delegirana tim zakonom odnosi se na razdoblje od godinu dana s tim da dvije uredbe na temelju zakonske ovlasti koje vrijede na dan stupanja na snagu Zakona ostaju na snazi, a najdulje do 30. studenoga 2021., stoji u obrazloženju.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić napomenuo je kako Vlada ima obavezu izvijestiti Sabor o uredbama sa zakonskom snagom koje je donijela.  Miro Bulj (klub Mosta) najavio je da neće podržati zakonski prijedlog kojima se daju ovlasti  Vladi, jer joj, kako je rekao - ne vjeruje. Upitao je koga Vlada pita kada nas zadužuje, iako je Sabor centar odlučivanja. Nemojte zaduživati zemlju bez znanja Sabora, jer to prelazi u diktaturu, poručio je.

Krunoslav Katičić (klub HDZ-a) najavio je potporu zakonskom prijedlogu jer jasno vremenski i predmetno određen naglasivši kako se uredba koristi vrlo restriktivno i to kada ide u korist građana i kako ne bi pretrpjeli štetu. Vesna Nađ  (klub SDP-a) najavila je potporu zakonu, jer se radi o prvom čitanju, napominjući kako se taj zakon donosi svake godine na početku jesenskog zasjedanja Sabora te da je i ovaj identičan dosadašnjima.