c S
Dnevne novosti

U javnoj raspravi Pravilnik o oslobađanju plaćanja turističke pristojbe

07.09.2020 07:15 ZAGREB, 5. rujna 2020. (Hina) - Ministarstvo turizma i sporta uputilo je u subotu u e-savjetovanje prijedlog dopuna Pravilnika o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, priopćilo je Ministarstvo.
Predloženim izmjenama želi se pomoći iznajmljivačima u rješavanju poteškoća u poslovanju nastalih zbog epidemije koronavirusa. Predlaže se potpuno oslobađanja plaćanja turističke pristojbe iznajmljivačima kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga, a nisu imali evidentiranih noćenja u 2020. godini. Plaćanja turističke pristojbe oslobađaju se i osobe s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, za kapacitete u zgradama koje su u potresu oštećene te su dobile oznaku neuporabljivo (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivo (žuta oznaka).

Za obveznike koji nisu oslobođeni plaćanja, rok za uplatu preostalog iznosa dugovanja pomaknut je na 30. rujna ove godine. "Dopunjenom pravilnikom želimo pomoći najugroženijim privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te vjerujemo kako će i ovaj prijedlog omogućiti bolju i uspješniju pripremu cijelog sektora za turističku 2021. godinu", izjavila je uz ostalo ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Ministarstvo turizma i sporta ranije je donijelo Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Njime se osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u 2020. godini oslobađaju 50 posto godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Za cijelu 2020. godinu te se osobe u stopostotnom iznosu oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.