c S
Dnevne novosti

Udruga Ovršni predstavila Malenici svoje prijedloge

08.09.2020 07:25 ZAGREB, 7. rujna 2020. (Hina) - Udruga Ovršni održala je u ponedjeljak u Ministarstvu pravosuđa i uprave sastanak s ministrom Ivanom Malenicom, kojem su predstavili svoje prijedloge u vezi Ovršnog zakona i zatražili moratorij na ovrhe do 31. prosinca.
U prvom od četiri zahtjeva, kao najbitniju stavku, traže moratorij na ovrhe do 31. prosinca, ističući da ta mjera vrijedi za gospodarstvo i poduzetnike. "Što vrijedi za gospodarstvo, još više mora vrijediti za ovršene i blokirane građane i sve nas potrošače", rekao je novinarima predsjednik udruge Danijel Galović.

Traže i donošenje odluke o otplativosti duga u visini 10 posto od ukupne neto plaće, umjesto dosadašnje tri četvrtine plaće. "Ne bježimo od naših dugova, ali na 5000 kuna neto plaće nije svejedno hoće li čovjeku ostati 4500 kuna ili 3600 kuna. Vrlo je velika razlika", istaknuo je Galović.

Također traže moratorij na prodaju duga trećim stranama te izradu potpuno novog Ovršnog zakona, gdje bi sudjelovale i udruge sa svojim prijedlozima. "Ključ je u cijelom ovršnom procesu, u kamatama na dug, u javnim bilježnicima, u FINA-i i odvjetničkim društvima. Svoje dugove ne damo nikome, a bilo bi dobro da novi ministar to napravi, da pogleda, odluči", kaže Galović.

Ministarstvo pravosuđa i uprave zatražilo je nekoliko dana za konzultacije, a nakon toga će ponovno sjesti za stol. "Mislim da su dobro prihvatili naše prijedloge, par dana im treba za konzultacije s Ministarstvo financija, FINA-om i, pretpostavljamo, s premijerom", kaže Galović koji misli da je Malenici stalo da rješavanja njihovih problema.Poručuju da su njihovi dugovi otplativi, ali tek s novim odnosom između dužnika i vjerovnika. "Mi moramo biti partneri, ne možemo dozvoliti da se parazitira na našem dugu ili njihovom potraživanju. Mislim da je ministar to shvatio i pokušava riješiti tu situaciju", rekao je Galović.