c S
Dnevne novosti

Sabor danas glasuje o Zakonu o obnovi

11.09.2020 07:25 ZAGREB, 10. rujna 2020. (Hina) - Glasovanjem o raspravljenim zakonima, među kojima je i Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, Hrvatski sabor u petak će zaključiti dvotjednu izvanrednu sjednicu.

Zbog epidemioloških mjera, glasovat će se u tri dvorane te video vezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji. Klubovi zastupnika sami će odrediti gdje će im zastupnici sjediti, dio će ih biti u sabornici, dio na galeriji, a dio u Maloj vijećnici. 

U <zakon o obnovi zgrada od potresa, kojeg pogođeni građani s nestrpljenjem očekuju, Sabor bi trebao 'ugraditi' 42 amandmana koje je Vlada u potpunosti prihvatila te šest djelomično prihvaćenih amandmana, od njih ukupno 183. Slijedom amandmana, koje je prihvatila Vlada, uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodile bi se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

Sam Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu. Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna. 

Otuđi li se nekretnina u roku pet godina, vraćaju se sredstva 

Prihvaćen je i amandman po kojemu bi, u slučaju da vlasnik ili suvlasnik otuđi obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morao u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija. Prošli su amandmani kojima se obiteljska kuća definira kao stambena zgrada  do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije. Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima Zakona o obnovi. 

Prije nego zaključi izvanrednu sjednicu, Sabor će u petak u drugo čitanje poslati nekoliko zakona, među kojima i onaj o strancima po kojem Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca već će se poslodavci sami obraćati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će im izdati mišljenje nakon što provede test tržišta rada.

Redovna sjednica već u srijedu Novu, prvu redovnu sjednicu u 10. sazivu, Sabor počinje već u srijedu, 16. rujna,  'aktualnim prijepodnevom'. Sabor planira raditi četiri tjedna, a nakon toga će vidjeti hoće li napraviti stanku ili nastaviti dalje, ovisno o broju zakona. Već sada, zastupnike čeka 49 točaka od kojih je 10 zakonskih prijedloga, a ostalo su izvješća.