c S
Dnevne novosti

Ankara i Atena razgovaraju o sprečavanju sukoba u Sredozemlju

11.09.2020 07:03 ANKARA, 10. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Turski i grčki dužnosnici sastali su se u četvrtak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu kako bi razgovarali o sprečavanju daljnjih vojnih napetosti u istočnom Sredozemlju, rekao je izvor blizak turskim sigurnosnim službama.
Vojni dužnosnici obiju zemalja, članica NATO-a, trebali su razgovarati u utorak, no Savez je odgodio te razgovore. Razgovorima o izbjegavanju vojnog sukoba, koje je prošli tjedan najavio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, nastoje se spriječiti eskalacija napetosti te incidenti poput prošlomjesečnog sudara ratnih brodova dviju zemalja.

Vode Sredozemlja zapadno od Cipra i Ankara i Atena vide kao dio svog priobalja, a Grčka razgovore uvjetuje povlačenjem turskog brodovlja iz spornih voda. Turska pak uzvraća da neće razgovarati ukoliko se postavljaju preduvjeti za dijalog. Tehnički razgovori u sjedištu NATO-a ne odnose se na teritorijalne sporove, već će predmet razgovora biti uspostava direktne veze između oružanih snaga dviju zemalja.

Prema turskom vojnom izvoru, Ankara "podržava napore za rješavanje spora putem dijaloga i bez ikakvih preduvjeta". Grčka je u više navrata pozvala na "svrsishodne" sankcije EU-a Turskoj ukoliko ta zemlja ne povuče brodove iz spomenutog područja.

Premijer Kyriakos Mitsotakis je rekao da je Turskoj i Grčkoj potreban dijalog, ali ne s "uperenim pištoljem". Čelnici EU-a će o tome razgovarati 24. i 25. rujna.