c S
Dnevne novosti

Major i Blair osudili plan britanske vlade o kršenju međunarodnog prava

14.09.2020 07:00 LONDON, 13. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Bivši britanski premijeri Tony Blair i John Major u nedjelju su rekli kako Britanija mora odustati od "šokantnog" plana novog zakona koji bi prekršio sporazum o brexitu postignut s Europskom unijom i međunarodno pravo.
Britanska vlada prošli je tjedan objavila da planira prekršiti međunarodne zakone kršenjem dijelova sporazuma o izlasku potpisanom u siječnju, kad je Britanija formalno napustila EU. "Ovo što se sada predlaže je šokantno", poručili su konzervativac Major i laburist Blair, politički suparnici devedesetih godina, u zajedničkom pismu objavljenom u novinama Sunday Times. "Kako to može biti u skladu s pravilima ponašanja da se ministre, pravnike i državne službenike tjera da krše obaveze iz sporazuma?", pitaju se dva bivša premijera. Theresa May, prethodnica i stranačka kolegica sadašnjeg premijera Borisa Johnsona, također se pita hoće li međunarodni partneri moći u budućnosti vjerovati Britancima.

Cilj planiranog Johnsonovog zakona o unutarnjem tržištu jest osiguravanje da četiri konstitutivna dijela Ujedinjenog Kraljevstva mogu slobodno trgovati jedan s drugom nakon izlaska iz EU-a, no pritom vlada ističe kako se time mora prekršiti dio sporazuma postignutog s Bruxellesom. Britanski ministri tvrde kako je taj zakon "sigurnosna mreža" u slučaju da se ne postigne konačan dogovor s EU-om, no europski dužnosnici upozoravaju kako se njime krše i dosadašnji sporazum, kao i povjerenje u buduće razgovore.

Održavanje mira

Glavni pregovarač EU-a Michel Barnier u nedjelju je rekao da sporazum o razdruživanju po pitanju Sjeverne Irske "nije prijetnja integritetu Ujedinjenog Kraljevstva" te da su ga dvije strane dogovorile kako bi održale mir na irskom otoku. "Nismo mogli biti jasniji o posljedicama brexita", napisao je Francuz na svom Twitter profilu. Njegov britanski kolega je odgovorio da je London novim zakonom morao zadržati ovlasti, također zbog mira na irskom otoku. Keir Starmer, čelnik oporbenih laburista, u nedjelju je zakon proglasio pogrešnim. "Izdali smo povjerenje naših međunarodnih partnera", napisao je u novinama Sunday Telegraph i najavio da će se njegova stranka usprotiviti zakonu u parlamentu ako on ostane u ovakvom obliku.

Europski zastupnici upozorili su da neće prihvatiti nikakav novi trgovinski sporazum ako se sporazum o izlasku u potpunosti ne implementira, a najavljuje se i borba pravnim putem. "Reputacija Velike Britanije kao pregovaračkog partnera kojem se može vjerovati u važnim pitanjima poput ovog narušen je na veoma ozbiljan način", rekao je u nedjelju irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, a zakon je osudila i škotska premijerka Nicola Sturgeon koja je rekla da bi se njime oduzele ovlasti Edinburghu, Cardiffu i Belfastu.