c S
Dnevne novosti

Institut: Web stranice javne uprave i dalje nedostupne osobama s invaliditetom

24.09.2020 07:25 ZAGREB, 23. rujna 2020. (Hina), Apriori Institut upozorio je u srijedu kako Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica nisu obuhvaćene internetske stranice škola i vrtića pa ih roditelji i djeca s invaliditetom ne mogu koristiti, a i dalje su nedostupne neke web stranice javne uprave.
"Prije godinu dana, na današnji datum stupio je na snagu Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji, nažalost, nije vodio računa da ovim zakonom treba biti obuhvaćena izrada web stranica škola i vrtića kako bi roditelji mogli kroz pristupačne web stranice svoje škole uvidjeti da oko njih žive i učenici s invaliditetom", navodi se u priopćenju.

Dodaju kako su u protekle dvije godine informirali sve općine, gradove i javne tvrtke, ali da se na današnji dan susreću s poražavajućim brojkama u primjeni ovog zakona te smatraju kako županije, gradonačelnici i brojni ravnatelji nisu shvatili ovu direktivu ozbiljno.

"Jednostavno, niti županije, niti gradonačelnici, niti brojni ravnatelji nisu shvatili ovu direktivu ozbiljno pa su opet zakinute osobe s invaliditetom, ne samo u transparentnom informiranju, nego i mogućnostima online prijava na liječničke usluge kao i mogućnosti isprinta dokumentacija", upozoravaju iz Instituta.

Napominju kako je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva informirao sve nadležne u sustavu javne uprave da krenu s prilagodbom, no da velika većina njih, otprilike 2300 nema niti izjavu o pristupačnosti na koju ih obvezuje zakon.

Postoje i dobri primjeri, npr. državna geodetska uprava, Carnet i Srce prilagodili su već svoje stranice."Za slijepe osobe od iznimnog značenja je pristupačnost web sadržaja i mobilnih aplikacija koje nam pružaju informacije i omogućavaju pristup javnim servisima.

E-građanin koji bi nam trebao biti potpuno pristupačan i omogućiti da preko njega ostvarujemo sve što ostvaruju i osobe koje vide. Nažalost, godinu dana od primjene zakona sustav e-građanin i dalje nije pristupačan", izvijestio je izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković.

Naglašavaju kako su svjesni da nedostaje stručnjaka koji bi programirali WCAG standard (web content accessibility guidelines) te smatraju da ako je postojalo želje za edukacijom na tom području, da se već mogli educirati programere u posljednje dvije godine. "Europska unija bez financijske naknade također je dala smjernice za programiranje. Time bi danas Hrvatska bila prva zemlja u Europi koja ima implementaciju WCAG standarda", stoji u priopćenju.

Apriori Institut za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe s Udrugom slijepih Zagreb i drugim dionicima najavio je da će pokrenuti postupak radi nadopune zakona s Državnim središnjim uredom za razvoj digitalnog društva, Uredom predsjednika Vlade, Uredom predsjednika Republike te saborskim zastupnicima.

Nadopunom bi se zakonom obvezale i obrazovne institucije da svoje web stranice i aplikacije programiraju po WCAG standardu, ali i informacije javnih servisa. Time bi, stoji u priopćenju, omogućili roditeljima i djeci s invaliditetom da budu bliže digitalnoj transformaciji.