c S
Dnevne novosti

HUP: Pad BDP-a za 8 posto ostavit će teške posljedice

25.09.2020 07:20 ZAGREB, 24. rujna 2020. (Hina), Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su istaknuli da najnovija procjena Vlade o manjem od očekivanja ovogodišnjem padu BDP-a od 8 posto ukazuje na bolju izdržljivost hrvatskog gospodarstva od ranijih predviđanja, no upozoravaju i da će takav pad ostaviti teške posljedice.
Vlada je u četvrtak donijela smjernice za izradu državnog proračuna kojima se projicira pad BDP-a za ovu godinu od osam posto, rast u 2021. za pet posto, kao i 3,4 postotni rast BDP-a u 2022. i 3,1 postotni u 2023. godini.

Time je poboljšala svoju raniju prognozu o padu BDP-a za 9,4 posto u ovoj godini. "Današnja najava Vlade RH o očekivanom padu BDP-a od 8 posto za razliku od ranijih procjena koje su najavljivale mnogo veći pad,  ukazuje na bolju izdržljivost hrvatskoga gospodarstva od ranijih predviđanja.

Bez obzira na teške posljedice pandemije, njen utjecaj nije ugrozio opću stabilnost hrvatskoga gospodarstva. Ipak, procijenjeni pad BDP-a od 8 posto ostavit će teške posljedice", poručili su iz HUP-a. 

Kako se dalje ističe u njihovu komentaru, pokazalo se da sektor turizma i ugostiteljstva ostvaruje presudan doprinos u nošenju s krizom te je važnost te grane gospodarstva ponovno je potvrđena.  "Budući da je rješenje pandemijske krize još uvijek neizvjesno, gospodarstvu tek predstoje mnogi izazovi i poteškoće.

Dio štete svakako je amortiziran  brzom reakcijom Vlade RH u donošenju mjera pomoći gospodarstvu kojima je prioritet očuvanje radnih mjesta, ali podsjećamo da nam za dugoročni oporavak i ostvarenje očekivanog gospodarskog rasta mjere ne mogu biti od pomoći te da su nam potrebne dubinske strukturne reforme kako bismo nove krize dočekali spremniji  i otporniji  nego li smo to danas“, zaključuje se u priopćenju.