c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud nije dopustio ogledni postupak o naknadi štete od divljači

29.09.2020 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
ZAGREB, 28. rujna 2020. (Hina) - Vrhovni sud je u ponedjeljak izvijestio da je svojim rješenjem Gop-1/2020 od 15. rujna 2020. odbio prijedlog za rješavanje pravnih pitanja važnih za jedinstvenu primjenu prava koji je podnio Općinski sud u Osijeku, a tiču se naknade štete na vozilima prouzročene od divljači i divljih životinja.

Općinski sud u Osijeku podnio je prijedlog radi zauzimanja pravnih shvaćanja o pitanjima uključuje li ugovoreno pokriće osnovnih rizika po polici potpunog kasko osiguranja pokriće rizika štete izravno prouzročene od divljači i domaćih životinja te stječe li osiguratelj aktivnu legitimaciju za regresnu tužbu kada rizik od štete izravno prouzročen od divljači koji je osiguratelj naknadio oštećeniku nije bio obuhvaćen osnovnim rizicima koji su pokriveni osiguranjem, pojašnjava Vrhovni sud.

No, Vrhovni sud je ocjenjujući dopuštenost i osnovanost prijedloga zauzeo pravno shvaćanje da prijedlog nije osnovan. "To zato, što su u istovrsnim sporovima već donesene dvije prvostupanjske odluke protiv kojih stranke imaju mogućnost podnošenja pravnog lijeka. Time su odluke suda prvog stupnja podložne ispitivanju i ocjeni drugostupanjskog suda, protiv čije odluke, pak, postoji mogućnost naknadnog podnošenja prijedloga za dopuštenje revizije i time, eventualno, intervenciju Vrhovnog suda radi ujednačavanja sudske prakse", navode u priopćenju.