c S
Dnevne novosti

Portugal poručio Amerikancima: Naša zemlja, naša pravila

30.09.2020 07:05 LISABON, 30. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Portugalski čelnici kritizirali su američkog ambasadora u toj zemlji Georgea Glassa nakon što je on rekao da moraju odlučiti između SAD-a i Kine ili će se suočiti s posljedicama.
Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je novinarima da samo predstavnici koje je izabrao portugalski narod mogu odlučivati o sudbini zemlje, poštujući ustav i prava koja im daje. Glass je rekao za list  Expresso tijekom vikenda da Portugal mora izabrati između svojih "američkih prijatelja i saveznika" i svog "ekonomskog partnera" Kine. Opisao je zemlju kao "bojno polje" između Washingtona i Pekinga. Portugal može očekivati posljedice vezane uz sigurnost i obranu ako izabere surađivati s Kinom umjesto sa SAD-om u razvoju 5G mreže i u drugim pitanjima, rekao je. Ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva kazao je za agenciju Lusa: "U Portugalu, odluke donose portugalske vlasti, koje odlučuju koji su portugalski interesi".

Tri kompanije koje dominiraju tržištem mobilne telefonije u Portugalu već su rekle da neće koristiti Huawei tehnologiju u 5G mrežama, ali portugalska vlada nije zabranila kineskoj grupaciji da sudjeluje u radu na 5G infrastrukturi. Kina je uključila Portugal u svoju inicijativu Jedan pojas, jedan put u prosincu 2018. i posljednjih godina kineske su kompanije investirale oko 10 milijardi eura u zemlju, čime je Portugal jedna od zemalja s najvećim kineskim ulaganjima u Europi.