c S
Dnevne novosti

Sabor danas o dva sporazuma s EIB-om

01.10.2020 07:20 ZAGREB, 30. rujna 2020. (Hina) -  Saborski zastupnici danas će raspravljati o Vladinim prijedlozima da se potvrdi Sporazum o doprinosu između Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na Covid-19 i Sporazum o jamstvu na prvi poziv između prvotnih jamaca i jamaca pristupnika koji pristupaju s vremena na vrijeme i EIB-a. 
Donošenjem tih zakona dovršit će se pristup Hrvatske EIB-om Paneuropskom jamstvenom fondu kao odgovoru na Covid-19, pojasnio je ranije ministar financija Zdravko Marić, podsjećajući da je taj fond dio paketa Europske unije u iznosu od 540 milijardi eura, dogovorenog na razini EU za pomoć poduzećima, uz ostale dvije mjere - za pomoć radnicima Sure program te europski stabilizacijski mehanizam (ESM) za potporu državama.

Raspravi o dva sporazuma prethodit će rasprava o izmjenama Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru  financijskih instrumenata kojim će Hrvatska uskladiti svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije.