c S
Dnevne novosti

Pokrenuto sklapanje konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om

01.10.2020 07:25 ZAGREB, 30. rujna 2020. (Hina) - Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.
Ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja. Uoči sjednice Vlade izjavio je da će konvencija biti na korist svim industrijama, a izdvojio je IT sektor. "To je veliki signal investitorima. Rješavamo temu koja se proteže više od dva i pol desetljeća", rekao je Marić.

Najavio je da će Porezna uprava tijekom listopada početi preliminarne razgovore vezane uz održavanje pregovora o sklapanju konvencije. U nacrt konvencije, dobit od poslovanja oporezuje se u državi rezidentnosti društva, osim u slučajevima postojanja stalne poslovne jedinice, a omogućuje se hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima, koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i SAD-a, plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u Hrvatskoj.

Omogućuje se hrvatskim građevinskim i sličnim društvima da ne plaćaju porez na dobit u SAD-u ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci. Snižavaju se stope poreza za pasivni dohodak u odnosu na postojeće stope propisane domaćim zakonima. Uređeno je i pitanje oporezivanja dohotka od nekretnina, dobiti od otuđenja imovine, dohotka od nesamostalnog rada, naknada članova uprave, dohotka sportaša i umjetnika, mirovina, dohotka ostvarenog temeljem rada u državnoj službi itd.

Uređuju se i odredbe kojima se uklanja dvostruko oporezivanje, odredbe kojima je propisano jednako postupanje prema društvima država ugovornica u raznim poreznim situacijama, postupak zajedničkog dogovaranja u svrhu rješavanja poreznih sporova, razmjena obavijesti kao efikasno sredstvo u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza te odredbe u vezi prava na povlastice. 

Današnjom odlukom određen je sastav izaslanstva Vlade za vođenje pregovora s SAD-om u kojemu su tri predstavnika Ministarstva financija, ravnatelj Porezne uprave, voditelj Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, savjetnik iz Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja te predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.