c S
Dnevne novosti

ECB planira testirati digitalni euro

05.10.2020 07:05 FRANKFURT, 3. listopada 2020. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog eura i planira testirati ideju pilot-projektom koji počinje sredinom listopada.
"Europljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima", objavila je u petak predsjednica ECB-a Christine Lagarde. "Naša je uloga osigurati povjerenje u novac. To znači ispitati odgovara li euro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni izdati digitalni euro, bude li to potrebno", rekla je čelnica središnje monetarne institucije eurozone.Prema ECB-ovom planu, digitalni euro bio bi sličan bitcoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom središnje banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. I digitalni euro temeljio bi se na toj tehnologiji, a rabio bi se u internetskim transakcijama. Digitalna varijanta zajedničke europske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u eurozoni, tumače u ECB-u, dodajući da bi bio "nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku". ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamjenu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, financijskim sektorom i vladama kako bi se procijenile njihove potrebe. Javno savjetovanje i probna faza započet će 12. listopada, najavio je ECB.