c S
Dnevne novosti

Rodni jaz u plaćama u EU-u neće biti eliminiran do 2104.

07.10.2020 07:05 ZAGREB/BRUXELLES, 6. listopada 2020. (Hina) - Rodni jaz u plaćama u Europskoj uniji neće biti eliminiran do idućeg stoljeća sadašnjim ritmom promjena, upozorava Europska konfederacija sindikata (ETUC).
Podaci Eurostata pokazuju da se rodni jaz u plaćama u Europskoj uniji smanjio za jedan posto u zadnjih osam godina, što znači da će žene morati pričekati još 84 godine, do 2104., da bi zarađivale jednako kao i muškarci ako se sadašnji trendovi nastave, upozorava ETUC u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Godine 2010. rodni jaz u plaćama u Europskoj uniji iznosio je 15,8 posto, a 2018. 14,8 posto. Bez obvezujućih mjera za rodnu ravnopravnost kad je riječ o plaćama, navodi ETUC, rodni jaz u plaćama nastavit će se povećavati u devet država članica. Žene u drugih devet država članica morat će čekati do druge polovice ovog stoljeća da bi imale jednake plaće kao i muškarci. U Njemačkoj i Češkoj žene bi jednake plaće mogle doživjeti tek 2121., dok se rodni jaz u plaćama u Francuskoj smanjuje tako sporo (0,1 posto od 2010). da će za ravnopravnost trebati preko tisuću godina, ističe ETUC.

U Njemačkoj je taj jaz 2018. iznosio 20,9 posto (prema 22,3 posto 2010.), a u Češkoj 20,1 posto (prema 21,6 posto 2010.). Jaz u plaćama između žena i muškaraca u Francuskoj iznosio je 2018. 15,5 posto., a 2010. 15,6 posto. U Hrvatskoj, 2018. rodni jaz u plaćama iznosio je 10,5 posto, prema 5,7 posto 2010., i nastavlja rasti, navodi ETUC.R odni jaz u plaćama bit će eliminiran ovog desetljeća bez daljnjih mjera u samo tri države - Belgiji, Luksemburgu i Rumunjskoj, s time da će u slučaju Rumunjske plaće biti neprihvatljivo niske. ETUC je stoga izrazio zabrinutost što je Europska komisija u takvoj situaciji odgodila objavu prijedloga direktive za eliminaciju nejednakosti u plaćama.

Prijedlog direktive o transparentnosti plaća trebao je biti objavljen 4. studenoga (na Dan jednakih plaća), no to je odgođeno za 15. prosinca. Osim toga, u govoru o stanju Unije nisu bile spomenute obvezujuće mjere za transparentnost plaća koje je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala iznijeti u prvih stotinu dana svojeg mandata. ETUC je predsjednici Komisije poslao pismo tražeći objašnjenje za odgodu objave prijedloga direktive te jamstva da će ona biti donesena unatoč pritiscima da se ne djeluje po tom pitanju.

„Velika poduzeća vole se pretvarati da dobro napredujemo u smanjenju rodnog jaza u plaćama putem dobrovoljnih mjera. Ali žene u Europi čekat će još preko 100 godina na jednake plaće ako se promjene nastave odvijati sadašnjim tempom. Žene koje su radile na prvoj liniji tijekom krize covida-19 na sustavno podcijenjenim radnim mjestima u skrbi i na čišćenju trebaju pravdu kad je riječ o plaćama sada”, poručila je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.