c S
Dnevne novosti

Sud: Google mora razgovarati s francuskim izdavačima o naknadi za njihov sadržaj

09.10.2020 07:15 PARIZ, 8. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Google mora pokrenuti razgovore s izdavačima u Francuskoj o plaćanju za upotrebu sadržaja, potvrdio je prizivni sud u četvrtak, otvorivši time put za dogovor na razini cijele industrije u zemlji.
Presuda bi mogla odjeknuti izvan Francuske jer prisiljava Google da sjedne za stol s izdavačima i novinskim agencijama kako bi se pronašao način da im se plati za "srodnih prava" po pravilima EU-a o autorskim pravima, koja omogućuju izdavačima da traže naknadu od online platformi za prikazivanje medijskih sadržaja. Presuda se razlikuje od prošlotjednog Googleova obećanja da će platiti milijardu dolara izdavačima za njihove vijesti tijekom iduće tri godine, budući da presuda suda implicira pronalaženje održive metodologije za isplaćivanje naknada izdavačima i novinskim agencijama za vijesti.

Googleov projekt za isplatu naknade novinskim izdavačima, nazvan Google News Showcase, bit će pokrenut u Njemačkoj, gdje su se tom projektu priključili Der Spiegel, Stern, Die Zeit, te u Brazilu, gdje sudjeluju Folha de S. Paulo, Band i Infobae.Presuda je donesena nekoliko sati nakon što je Google objavio da je spreman postići sporazum s francuskim izdavačima za njihove vijesti. "Naš prioritet ostaje postići sporazum s francuskim izdavačima i novinskim agencijama", stoji u priopćenju Googlea. "Bili smo podnijeli smo žalbu kako bi postojala pravna jasnoća u nekim dijelovima odredbe, a sada ćemo preispitati odluku pariškog prizivnog suda", dodaje.

Presuda potvrđuje odluku Francuskog regulatornog tijela iz travnja, kojom je Googleu naređeno da stupi u pregovore s izdavačima i novinskim agencijama, oko "naknade zbog bilo kakvog korištenja zaštićenog sadržaja". U istoj je odluci regulator za zaštitu tržišnog natjecanja naredio Googleu da otvori pregovore unutar tri mjeseca, nakon što to zatraže izdavači.