c S
Dnevne novosti

Udruga za medicinsko pravo: Spriječite daljnje iscrpljivanje liječnika

14.10.2020 07:10 ZAGREB, 13. listopada 2020. (Hina) - Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozvala je u utorak medicinske vlasti da spriječe dodatno iscrpljivanje liječnika obiteljske medicine koji bi prema nekim navodima, trebali preuzeti sve procese u praćenju i evidentiranju zaraženih koronavirusom.
Udruga za medicinsko pravo poziva zdravstvene vlasti da se te aktivnosti što žurnije revidiraju na način da se spriječi daljnje iscrpljivanje liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, i sačuva ih se za njihovu primarnu ulogu, a to je liječenje ljudi, navodi se u priopćenju.   Smatraju da je jedno od mogućih rješenja u okolnostima korona krize, racionalnije i dalekovidnije upravljanje i raspodjela zadaća među zdravstvenim radnicima kod organiziranja aktivnosti za suzbijanje i liječenje bolesti Covid-19; odnosno da se to dijelom prebaci i na druge zdravstvene radnike koji mogu značajnije pridonijeti  suzbijanju bolesti uzrokovanih koronavirusom. 

"Jedan od primjera su svakako i sanitarni inženjeri, zdravstvena profesija sa svim  potrebnim znanjima i vještinama u rješavanju javno-zdravstvenih problema i izradi programa zdravstvene zaštite pučanstva, koja između ostalog čini i sastavni dio higijensko-epidemiološkog tima", kažu iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo. 'Jednako tako apeliramo na zdravstvene vlasti da administrativne, tehničke pa i statističke poslove obavljaju osobe koje raspolažu određenim znanjima u zdravstvu, ali koje ne trebaju biti isključivo zdravstveni radnici, te da se osnuje pri resornom ministarstvu i nacionalni  centar, koji će koordinirati sve poslove kao i procese liječenja i oporavka pojedinca i društva od bolesti uzrokovane koronavirusom', naveo je predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo dr. Miran Cvitković. Smatra da će "ad hoc nametanje" novih administrativnih i statističkih poslova liječnicima dovesti do destabilizacije već "okrhnutog" zdravstvenog sustava i radnika u vrijeme korona krize.