c S
Dnevne novosti

Sabor potvrdio dva sporazuma s EIB-om

19.10.2020 07:23 ZAGREB, 16. listopada 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je potvrdio dva sporazuma kojima se dovršava pristup Hrvatske EIB-om Paneuropskom jamstvenom fondu kao odgovoru na Covid-19.
Sabor je, naime, donio zakone kojima se potvrđuje Sporazum o doprinosu između Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na COVID-19 te Sporazum o jamstvu na prvi poziv između prvotnih jamaca i jamaca pristupnika koji pristupaju s vremena na vrijeme. Spomenuti Jamstveni fond dio je paketa Europske unije u sklopu odgovora na Covid-19 krizu, u iznosu od 540 milijardi eura, dogovorenog na razini EU za pomoć poduzećima.

Fond je ciljane vrijednosti 25 milijardi eura te se formira kroz jamstva članica EU, a procijenjeni iznos dodatnih mobiliziranih ulaganja putem fonda je 200 milijardi eura. Sukladno udjelu u upisanom kapitalu EIB-a od 0,43 posto, ukupna  maksimalna potencijalna obveza Hrvatske za trajanja fonda iznosi 106,7 milijuna eura. Cilj Fonda je odgovoriti na gospodarski učinak izbijanja pandemije, osiguravajući da poduzetnici, prije svega mala i srednja poduzeća te slabije kapitalizirani, imaju dovoljno raspoložive likvidnosti i pristup financijama za rješavanje krize te da mogu nastaviti svoj razvoj u srednjoročnom odnosno dugoročnom razdoblju.

Sabor je izmijenio Zakon o građevnim proizvodima radi usklađenja s uredbama EU-a kojim će se osigurati mjere za smanjenje nezakonitog stavljanja na tržište građevnih proizvoda iz neusklađenog područja, a s obzirom na utjecaj koji građevni proizvod može imati na zdravlje i život ljudi, životinja ili biljaka, zaštitu okoliša, te javnu sigurnost Hrvatske.

Izmijenjen je i Zakon o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata kojim Hrvatska također usklađuje svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije.

Sabor je u drugo saborsko čitanje poslao nekoliko zakonskih prijedloga među kojima izmjene Zakona o kreditnim institucijama i i prijedlog Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društva.

U petak je mjera samoizolacija određena za ukupno 18 zastupnika kojima je omogućeno glasovanje od kuće.