c S
Dnevne novosti

Hrvatska i SAD napravili još jedan korak prema ukidanju viza

21.10.2020 07:05 ZAGREB, 19. listopada 2020. (Hina) - Hrvatska je u utorak napravila još jedan korak prema ukidanju viza za putovanje hrvatskih građana u Sjedinjene Države potpisivanjem sporazuma o suradnji sa SAD-om o razmjeni informacija o putnicima, istaknuli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst. 
Potpisivanje memoranduma "veliki je korak u postizanju ukidanja viza", istaknuo je američki veleposlanik u Hrvatskoj. "Korak po korak Hrvatska je učinila sve što treba da se kvalificira" za programa ukidanja viza, rekao je Kohorst i dodao da za zaključenje tog procesa "ima još stvari koje treba učiniti". Dokument su na dvije lokacije, u Zagrebu i u Washingtonu, potpisali potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović i visoki dužnosnik američke Uprave za carinu i zaštitu granica Pete Flores. Potpisivanjem je "položena pravna podloga za razmjenu podataka o putnicima u svrhu detektiranja i istraživanja i drugih radnji vezanih za suzbijanje terorizma i drugih teških kaznenih djela transnacionalnog karaktera", objasnio je hrvatski ministar.

Kohorst je istaknuo kako Hrvatska i SAD ostvaruju puno partnerstvo i suradnju te da su hrvatska vlada i njena ministarstva uložila velik trud da bi se vize ukinule. "Iz dana u dan dovršavamo sve tehničke stvari" potrebne za ukidanje viza za hrvatske građane, rekao je Božinović podsjetivši da je s veleposlanikom u ponedjeljak posjetio Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“. Kohorst je tom prigodom izjavio da Hrvatska "službeno ima ispod tri posto odbijenih viza“, potvrdivši da je Hrvatska ispunila taj ključni uvjet za ulazak u bezvizni režim putovanja u SAD. Dodao je da se vize vjerojatno neće ukinuti prije 31. prosinca ali da za to "neće trebati dugo" vrijeme. Po njegovim riječima, još se trebaju zadovoljiti neki tehnički uvjeti, a američke službe na terenu se uvjeriti u sve procedure u Hrvatskoj.    

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Božinović je u utorak komentirao i najavu slovenske vlade da će na granicu s Hrvatskom zbog migranata uputiti veći broj vojnika s policijskim ovlastima rekavši da to ne smatra "porukom" niti je Hrvatska "na taj način doživljava". "Slovenija je i prije, a nisam siguran je li ikad prestala, koristila vojne resurse" na granicama, rekao je Božinović.Istaknuo je da Hrvatska, s obzirom da nije članica schengenske zone, nije smanjivala svoju graničnu policiju nego ju je jačala te sa svojim policijskim snagama održavati može sigurnost na granicama.