c S
Dnevne novosti

Slovenija: Od utorka zabrana kretanja izvan prebivališta

26.10.2020 07:05 LJUBLJANA, 25. listopada 2020. (Hina) - Zbog velikog porasta infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mjere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan općina prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša.
Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu. "Broj novooboljelih od covida-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije", naveo je. Janša je naglasio da zasad neće biti potrebe za smještaj oboljelih u šatore ili druge slične objekte.

U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1675 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet je oboljelih umrlo, što je drugi najveći broj oboljelih od početka epidemije, najveći nakon rekordnih 1961 zaraza dan ranije. I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje je u nedjelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima. Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla. Trenutno je 625.8 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Europi.

Od subote je na snazi 'lockdown', pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, bazena, kina, kazališta i teretana, a nastava u školama odvija on-line. Odluka koju je večeras obznanio Janša neočekivana je s obzirom da se se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti. Zatvaranje u granice općina koje je bilo na snazi u proljetnom prvom valu epidemije nailazilo je naime na vrlo oštre kritike i prosvjede. Tada su neki tvrdili da je nesrazmjerna opasnosti.

Osporavala se na ustavnom sudu koji je tada na kraju presudio da sama po sebi  nije u suprotnosti s ustavom jer je donesena radi zaštite javnog zdravlja, ali vladi je naložio da njenu opravdanost provjerava jednom tjedno, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.