c S
Dnevne novosti

Talijanski regulator pokrenuo istragu protiv Googlea

29.10.2020 07:05 RIM, 28. listopada 2020. (Hina/dpa) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja objavio je u srijedu da je pokrenuo istragu protiv američkog softverskog diva Googlea zbog sumnje da je zloupotrijebio dominantan položaj na tržištu internetskog oglašavanja.
Inspektori su u utorak pretražili Googleove urede u Italiji zajedno s financijskom policijom, stoji u priopćenju. Prema regulatoru, sumnja se da je Google metodama prikupljanja podataka u Italiji zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu, što je moglo oslabiti konkurenciju i utjecati na interese potrošača.

Slučaj se odnosi na dešifriranje osobnih podataka i prikupljanje podataka o ljudima koji čitaju internetske članke, okružene oglasima. Regulator će istražiti zloupotrebljava li Google svoje tehničke mogućnosti i veličinu, procjenjujući da je prošle godine mrežnim oglašavanjem u Italiji ostvario prihode veće od 3,3 milijarde eura.

Uz pomoć 'kolačića' koji skupljaju podatke, oglašivači, agencije i posrednici u trgovini oglasnim prostorom mogli su prikupiti važne informacije o potrošačkim odlukama korisnika i potom ih koristiti za izradu personaliziranih kampanja, objasnio je talijanski regulator. Google raspolaže i drugim alatima, koji pomažu odrediti internesni profil korisnika, dodali su.