c S
Dnevne novosti

Logoraši u Sabor šalju prijedlog dopune zakona kojim bi se zabranila petokraka

04.11.2020 07:10 SPLIT, 3. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora izvijestilo je u utorak da će u Hrvatski sabor uskoro poslati prijedlog da se u javnom prostoru zakonski regulira uporaba simbola totalitarnih režima, uključujući i crvenu zvijezdu petokraku.

"Naš tim odvjetnika i povjesničara pripremio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim bi se isticanje i korištenje simbola totalitarnoga komunističkog režima u javnom prostoru onemogućili i kažnjavali", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić, koji je i potpredsjednik tog društva na nacionalnoj razini.

Istaknuo je kako će taj prijedlog biti poslan svim klubovima zastupnika u Hrvatskome saboru te da će s tim u vezi Hrvatsko društvo logoraša zatražiti prijam kod predsjednika Sabora, Republike i Vlade."Vrijeme je da svim simbolima zla kažemo 'stop' i stavimo ih u ropotarnicu povijesti", poručio je Turudić.

Odvjetnik Dario Čehić je istaknuo kako se tim nacrtom za izmjene i dopune zakonskog rješenja glede uporabe simbola totalitarnih sustava nastoji riješiti "jedna pravna praznina". "Naš nacrt želi riješiti jednu pravnu prazninu u hrvatskome pravnom poretku, nastalu 2011. godine, kada kod donošenja novoga Kaznenog zakona nije preuzet sadržaj bivšeg članka 151.a Kaznenog zakona koji je izričito zabranjivao bilo kakvo veličanje bilo kojih totalitarističkih zločinačkih režima. To je ostavljeno s jednom procjenom da je tu praksu bolje prepustiti Prekršajnom zakonu, kao što je slučaj i u mnogim drugim europskim zemljama", rekao je Čehić. Objašnjavajući nacrt prijedloga Hrvatskog društva logoraša, Čehić je rekao kako "ne misli da bi u Hrvatskoj trebalo propisati da se po grobljima trebaju skidati petokrake s nadgrobnih spomenika".

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako bi za prekršaje korištenja simbola totalitarnih režima u javnom prostoru trebalo plaćati novčane kazne od 3000 do 15.000 kuna, a predložena je i kazna zatvora do 15 dana."To će se raspraviti u saborskoj proceduri, a Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova dat će svoje mišljenje jesu li takve kazne neprikladne", dodao je Turudić.

Povjesničar Josip Jurčević je podsjetio kako je  Hrvatska u pristupnim pregovorima s Europskom unijom prihvatila i vrijednosnu i pravnu stečevinu koja se iznimno jasno odnosi prema svim totalitarnim režimima, uključujući i komunistički. "Ovaj prijedlog o zakonskom reguliranju uporabe simbola totalitarnih režima je sukladan s vrijednostima Europske unije i njezinim institucijama", rekao je Jurčević.