c S
Dnevne novosti

Švedski osiguravatelj greškom podijelio podatke o klijentima s tehnološkim divovima

04.11.2020 07:20 STOCKHOLM, 3. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Najveća švedska osiguravajuća kuća Folksam objavila je u utorak da je slučajno dostavila privatne podatke oko milijun klijenata nekolicini svjetskih tehnoloških tvrtki.
Folksam osigurava gotovo svako drugo kućanstvo i polovinu građana u Švedskoj, a podatke je podijelio sa skupinom kompanija, uključujući Facebook, Google, Microsoft i LinkedIn. „Ozbiljno shvaćamo to što se dogodilo. Odmah smo prestali dijeliti sve osobne podatke i zatražili njihovo brisanje“, rekao je Folksamov direktor marketinga Jens Wikstrom. „To se nije smjelo dogoditi i naporno radimo da tome da se više nikada ne ponovi“, rekao je Wikstrom.

Podaci uključuju brojeve socijalnog osiguranja, koji se u Švedskoj naveliko koriste u svakodnevnim aktivnostima, i informacije o tome tko je, primjerice kupio osiguranje u trudnoći, priopćio je Folksam. Europski regulatori strogo su proteklih godina kažnjavali kompanije zbog kršenja privatnosti podataka, u skladu s postroženim propisima o zaštiti privatnosti, uključujući Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Slučaj je prijavljen nadležnom tijelu za zaštitu podataka, navode u Folksamu.Dodaju da zasada nema naznaka da je netko 'neprimjereno" koristio greškom dostavljene informacije.U švedskom inspektoratu za zaštitu podataka nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju slučaj.