c S
Dnevne novosti

Udruga Roda: Snimaju nas; Šibenska bolnica: Kamere nisu u funkciji

04.11.2020 07:10 ŠIBENIK, 3. studenoga 2020. (Hina) - Udruge Roda poslala je u utorak medijima dopis u kojem upozorava na pritužbe trudnica, rodilja i babinjača u šibenskoj bolnici zbog nadzornih kamera postavljenih bez ikakvih obavijesti, a iz bolnice ističu da kamere nisu u funkciji pa zbog toga pacijenti o njima nisu ni obaviješteni.
Pritužbe su bile vezane uz kamere u ambulantama, rađaonici i sobama na odjelu babinjača."Dobili smo pozive od rodilja koje u nekom trenutku poroda shvate da ih snima kamera. Čak i ako kamere nisu u funkciji, neprihvatljivo je da nisu stavili nekakvu obavijest o tome, ili makar prekrili objektiv, da je vidljivo kako je kamera izvan funkcije. To samo potvrđuje da se nitko ni na trenutak nije stavio u ulogu rodilja, da nitko nije pomislio na dostojanstvo skoro 600 žena koje godišnje prođu kroz šibensko rodilište. Nitko nije razmišljao o tome kako se osjeća žena koja usred poroda shvati da je kamera cijelo vrijeme uperenu u nju", ističu u Rodi.

Kamere su, kako su rodilje ispričale toj udruzi, postavljene tako da izravno snimaju porođaj ili u sobi za babinjače kako žena doji. Prema informacijama kojima Roda raspolaže, kamere su postavljene u ljeto 2019. te nigdje nisu istaknute odgovarajuće obavijesti o snimanju. Voditelj Odjela ginekologije i opstetricije Ivan Zmijanović rekao je kako kamere nikada nisu ni bile u funkciji te da su postavljene kad se rodilište obnavljalo radi videonadzora, no ta ideja nikada nije zaživjela. "Kamere postavljene u Odjelu za ginekologiju i opstetriciju nisu u funkciji stoga pacijenti o njima zato nisu bili obaviješteni. U vrijeme kada su se postavljale imale su mogućnost isključivo nadzora u svrhu zaštite pacijenata, dakle kamere nemaju mogućnost bilježenja podataka, tj. ne stvaraju snimku, već samo nadzor radi mogućnosti pravovremenog reagiranja zdravstvenih radnika ako pacijentima zatreba. Pitanje njihova uklanjanja ili vraćanja u funkciju će se rješavati u skladu s odredbama GDPR-a i prema stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka s kojom smo trenutno u komunikaciji radi već zaprimljene pritužbe", stoji u odgovoru Opće bolnice u Šibeniku.

Udruga Roda i udruga Politiscope zbog svega su 8. listopada ove godine poslale dopis Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvu zdravstva, pučkoj pravobraniteljici, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te Općoj bolnici u Šibeniku, u kojem su zatražili očitovanje i hitnu reakciju na nezakonitu praksu. "Kamere nisu adekvatno označene, što predstavlja kršenje temeljnih zakonskih odredbi. Dodatno tome, bolnica nema valjanu pravnu osnovu za snimanje soba u kojima se nalaze pacijenti. Naime, Opća uredba o zaštiti podataka informacije o zdravlju prepoznaje kao 'posebnu kategoriju podataka'; različita su pravila za kamere koje snimaju imovinu i kamere koje snimaju intimni čin poroda", tvrde iz udruge Politiscope. Politiscope i Roda očekuju od Agencije za zaštitu osobnih podataka da izravno, na terenu, provjere jesu li kamere uistinu izvan funkcije, kako se tvrdi u dopisu šibenske bolnice."Ako nedavno instalirane kamere i jesu izvan funkcije, ostaje pitanje zašto su uopće postavljene u rađaonice i kako se to troši novac građana", ističu u udrugama Roda i Politiscope.