c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama svog Poslovnika

06.11.2020 07:20 ZAGREB, 5. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će raspravljati o izmjenama svog Poslovnika kojeg će prilagoditi odluci Ustavnoga suda koji je ukinuo članak o radu u doba pandemije.

Nacrtom izmjena predlaže se da se u uvjetima epidemije plenarna sjednica osim u Velikoj vijećnici, održava u još nekoliko dvorana, da se kod raspodjele mjesta u tim dvoranama između klubova zastupnika vodi načelom razmjernosti. Smisao je svega da se, na tragu odluke Ustavnog suda, svakom zastupniku omogući da nazoči i sudjeluje u raspravama, te u replikama. Pritom ostaje dogovor da predlagatelj točke govori 20 minuta, predstavnik kluba deset,  zastupnik pojedinačno pet minuta, a da zastupnici koji glasuju video-putem mogu na taj način i raspravljati. To su oni koji imaju covid-19 ili su u samoizolaciji.

I prije formalne izmjene, Sabor se pripremio za rad u novim okolnostima, te osim u Velikoj vijećnici zastupnici sjede u još pet dvorana (Maloj vijećnici sa galerijom, dvoranama Ante Starčevića i bana Josipa Jelačića, Crvenom i Žutom salonu) koje su tehnički opremljene da svi mogu sudjelovati na sjednici.

Ustavni sud je ukinuo "epidemiološke" izmjene Poslovnika nakon što je 35 oporbenih zastupnika u rujnu zatražilo ocjenu ustavnosti navodeći da im se tim izmjenama ograničava pravo na raspravu. Sud je zaključio da postoje tehničke mogućnosti za drugačiji način organiziranja rada Sabora, kojim bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno osiguravanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

Uobičajenog glasovanja petkom neće biti.