c S
Dnevne novosti

Online uvjerenje o nekažnjavanju prošireno na nove usluge

06.11.2020 07:25 ZAGREB, 5. studenoga 2020. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa i uprave je nadogradnjom sustava eSpis omogućilo da se putem interneta dobivaju uvjerenja o nekažnjavanju i za svrhe za koje se plaća pristojba, poput dozvole za boravak i rad, promjene imena ili dozvole za oružje.
Od lipnja 2017. uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka moglo se dobiti putem interneta samo za svrhe za koje se ne plaća pristojba, primjerice za zasnivanje radnog odnosa, ostvarivanje prava na dodatak za djecu kao i prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja.

Zahvaljujući nadogradnji aplikativnog sustava eSpis u sustav je odsad implementirana funkcionalnost predaje zahtjeva i za svrhe za koje je potrebno uplatiti sudsku pristojbu, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave na svojim internetskim stranicama. Time je omogućeno izdavanje uvjerenja putem interneta i za sve ostale svrhe za koje ga korisnici traže, kao i plaćanje same sudske pristojbe.

Neke od najčešćih svrha za koje se traže uvjerenja su dozvola za boravak i rad, promjena imena i prezimena, dozvola za oružje, stambeno zbrinjavanje, priznavanje statusa udomitelja. Pristojbe se mogu platiti internetom putem sustava za sigurno procesiranje platnih transakcija uz potpunu tajnost i zaštitu osjetljivih kartičnih i osobnih podataka platitelja.

Od početka godine je na sudovima podneseno oko 133 tisuće zahtjeva za svrhe za koje se plaćaju pristojbe pa to, kažu u ministarstvu, pokazuje izvrstan potencijal korištenja novih funkcionalnosti nadograđene e-usluge u sustavu e-Građani koji koristi više od milijun ljudi. Ta mogućnost građanima će uštedjeti i vrijeme, ali i smanjiti rizik zaraze u uvjetima pandemije koronavirusa jer za dobivanje uvjerenja više neće morati dolaziti na sudove.