c S
Dnevne novosti

Uručeno 88 ugovora za projekte zapošljavanja i socijalnih usluga

09.11.2020 07:17 ZAGREB, 6. studenoga 2020. (Hina) - Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uručilo je 88 ugovora za projekte zapošljavanja žena i socijalnih usluga u zajednici, financiranih iz europskih fondova i vrijednih ukupno više od 116 milijuna kuna.    
Potpisivanjem 37 ugovora omogućit će se zapošljavanje 372 žene koje će pružati uslugu potpore i podrške za 2254 starije i nemoćne osobe u sljedećih godinu dana, priopćeno je u petak  iz Ministarstva. Ti su ugovori potpisani u okviru poziva "Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II", a ukupna im je vrijednost 34,3 milijuna kuna.

Ovim pozivom financiraju se projekti koji se provode na području čitave Hrvatske, pri čemu je naglasak stavljen na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Kroz Poziv je planirano zapošljavanje više od 6000 žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 36.000 krajnjih korisnika i to u njihovim kućanstvima.

Kroz Poziv "Pridruži se – Aktivni u mirovini – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“ potpisano je 40 ugovora u vrijednosti preko 64,8 milijuna kuna. Cilj Poziva je jačanje organizacija civilnoga društva u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika, odnosno jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini. U okviru Poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1" potpisano je sedam ugovora u vrijednosti većoj od 8,2 milijuna kuna. Cilj Poziva je povećanje dostupnosti i kvalitete socijalnih usluga kao i provedba deinstitucionalizacije te pružanje usluga koje omogućuju bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života članova obitelji.

Pozivom "Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ potpisano je četiri ugovora u vrijednosti većoj od 9,2 milijuna kuna. Projektima iz Poziva se želi ublažiti najgori oblik siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći (hrane i osnovne materijalne pomoći) najpotrebnijima te financiranjem popratnih mjera koje će pridonijeti njihovom boljem socijalnom uključivanju. Ugovori su financirani iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020.