c S
Dnevne novosti

EU uvodi carine Sjedinjenim Državama zbog subvencija Boeingu

10.11.2020 07:00 BRUXELLES, 9. studenoga 2020. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak objavila da EU uvodi carine na uvoz iz Sjedinjenih Država u vrijednosti od 4 milijarde dolara kao protumjeru zbog američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeing.
Države članice su se složile s uvođenjem protumjera jer Sjedinjene Države nisu ponudile osnovu za dogovorno rješenje, koje bi uključivalo trenutačno ukidanje američkih sankcija na uvoz EU-a zbog subvencija Airbusu. Protumjere su donesene ne čekajući da novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost. "Cijelo vrijeme jasno smo davali do znanja da želimo riješiti ovo dugotrajno pitanje. Nažalost, zbog nedostatka napretka sa SAD-om, nismo imali drugog izbora nego nametnuti ove protumjere. EU stoga izvršava svoja zakonska prava prema nedavnoj odluci WTO-a", izjavio je izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je 26. listopada Europskoj uniji uvođenje carina Sjedinjenim Državama zbog nelegalnih subvencija Boeingu. Prošle je godine WTO odobrio Sjedinjenim Državama kompenzacijske carine zbog europskih subvencija Airbusu  na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara. Washington je odmah uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku."Pozivamo SAD da pristanu na to da obje strane odmah odustanu od ukidanja postojećih protumjera, tako da to pitanje možemo brzo ostaviti iza sebe. Uklanjanje tih carina dobitna je kombinacija za obje strane, pogotovo s pandemijom koja razara naša gospodarstva. Sada imamo priliku ponovno pokrenuti našu transatlantsku suradnju i zajednički raditi na zajedničkim ciljevima", dodao je Dombrovskis.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus i njegov američki konkurent Boeing vode spor oko subvencija još od 2004. godine. Američka administracija predsjednika Donalda Trumpa vodila je politiku sukobljavanja u trgovini s EU-om. Trump je najprije uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a, a u više navrata je prijetio uvođenjem carina na njemačke automobile. EU očekuje poboljšanje odnosa s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom. Dombrovskis kaže da je EU spreman odmah ukinuti carine ako na to pristanu Amerikanci, koji dosad nisu pokazivali da žele ići u tom pravcu.Kompenzacijske carine stupit će na snagu u utorak, a na popisu američkih proizvoda koji bi se mogli naći na udaru su traktori, batati, smrznuti narančin sok, duhan, kečap, kikiriki, losos itd.