c S
Dnevne novosti

Rodni jaz u plaćama u Europi smanjio se tek neznatno

10.11.2020 07:15 BRUXELLES 9. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Razlika u plaćama između muškaraca i žena koji rade iste poslove smanjila se ove godine u Europi tek neznatno, upozorava Europska komisija, premda velika većina europskih građana podržava eliminaciju tog jaza.

Žena koja radi isti posao kao i muškarac i dalje je plaćena 14,1 posto manje za to, što je neznatno bolje u odnosu na prošlu godinu kada je ta razlika iznosila 14,5 posto. „Žene se ne cijeni jednako kada je riječ o njihovu radu. One u Europi i dalje zarađuju u prosjeku 86 centi za svaki euro koji zaradi muškarac. Žene tako rade 51 dan više da bi zaradile jednako kao i njihove muške kolege”, upozorila je u petak Komisija.

„Sadašnjim ritmom, trebala bi desetljeća, čak stoljeća, da se postigne jednakost. To nije prihvatljivo, moramo ubrzati i smanjiti taj jaz u plaćama na nulu”, poručila je. Razlog za to leži u nejednakosti koja prati žene tijekom cijelog života, dok pokušavaju uravnotežiti poslovni i privatni život, objašnjava Komisija. „Pandemija je pogoršala te strukturne rodne nejednakosti i rizik od siromaštva”, istaknula je Komisija.

„Žene su prezastupljene na slabije plaćenim poslovima na prvoj liniji pružajući najosnovnije i najbitnije usluge u zajednici. Također su neproporcionalno zastupljene na neformalnim poslovima koji nisu obuhvaćeni sustavima socijalne zaštite”, objašnjava EK.

Komisija će za nekoliko tjedana predložiti obvezujuće mjere za transparentnost u pogledu plaća. Smatra da će tome pomoći odgovarajuće minimalne plaće, za što je nedavno predložila zajednička europska pravila, jer više žena nego muškaraca zarađuje minimalnu plaću.

Po Komisiji, 9 od 10 europskih građana smatra da nije prihvatljivo da su žene slabije plaćene od muškaraca za isti posao te 64 posto europskih radnika podržava transparentnost u pogledu plaća koju bi se moglo osigurati tako da se objavljuje koliko iznose prosječene plaće u njihovim tvrtkama ovisno o radnom mjestu i rodu zaposlenika.