c S
Dnevne novosti

Amnesty International utvrdio masovna ubojstva u sjevernoj Etiopiji

13.11.2020 07:00 ADIS ABEBA, 13. studenoga 2020. (Hina/dpa) - Amnesty International (AI) potvrdio je u četvrtak izvješća o masakru u gradu May Caderi u regiji Tigray na sjeveru Etiopije 9. studenoga gdje je "veliki broj, vjerojatno stotine ljudi izbodeno do smrti".
Civilne žrtve su "izgleda nadničari koji ni na koji način nisu sudjelovali u vojnoj ofenzivi koja je u tijeku" u regiji Tigray, rekao je direktor Amnesty Internationala za istočnu i južnu Afriku Deprose Muchena. Iako AI još nije utvrdio tko stoji iza tog napada, svjedoci govore o snagama odanim Narodnoj oslobodilačkoj fronti Tigraya (TPLF), koja upravlja tom regijom i sukobljava se s premijerom Abijem Ahmedom od njegova dolaska na vlast 2018.Premijer je ranije rekao da je TPLF smaknuo vladine vojnike u sjevernoj Etiopiji.

On je objavio na Twitteru da je vojska povratila kontrolu nad gradom Shirom u regiji Tigray i otkrila "tijela vojnika koji su bili vezani i pogubljeni". Nije naveo broj žrtava.Ujedinjeni narodi, Afrička unija i međunarodna zajednica izrazili su zabrinutost da bi Etiopija mogla potonuti u građanski rat nakon što je Abij, inače dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., naredio policijski sat i poslao vojnike da uguše navodnu pobunu TPLF-a.
Opširnije...