c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama

20.11.2020 07:25 ZAGREB, 19. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatski saboru danas će nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojim se predlaže smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i  stvaranja konkurentnog poslovnog okruženja.
Izmjenama Zakona predlaže se smanjenje stopa za obračun i plaćanje članarine za 12 posto i omogućavanje Poreznoj upravi da rješenjem izmijeni visinu mjesečnog predujma članarine zbog značajnog pada poduzetničke aktivnost.

Također će se urediti obračun paušalnog iznosa članarine kada osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, prvi put ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini, s obzirom na to da se članarina obračunava temeljem kapaciteta iz prethodne godine prema podacima iz sustava eVisitor.

Također, uvažavajući posebne okolnosti u 2020. izazvane pandemijom COVID-19, glede obveze plaćanja članarine turističkim zajednicama za privatne iznajmljivače, donesen je Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici ("Narodne novine", br. 14/20. i 88/20.). Njime je propisano da se visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine umanjuje za 50 posto te da se godišnji paušalni iznos članarine ne plaća na pomoćne ležajeve, navodi se među ostalim u obrazloženju.
Sjednica Hrvatskog sabora počinje u 9,30 sati.