c S
Dnevne novosti

Bavarski sud potvrdio zabranu prosvjeda u Muenchenu

23.11.2020 07:03 MUENCHEN, 21. studenoga 2020. (Hina/dpa) - Bavarski sud potvrdio je zabranu skupa do 30.000 ljudi koji je za subotu u Münchenu planirao pokret Querdenken (Oni koji razmišljaju drugačije) prosvjedujući protiv vladinih epidemioloških mjera.
Pokret Querdenken ojačao je u Njemačkoj posljednjih mjeseci tvrdeći da vladina ograničenja radi sprječavanja širenja koronavirusa zadiru u prava građana. Bavarski viši upravni sud potvrdio je zabranu u petak, nakon što su gradske vlasti u Münchenu odlučile da se demonstracije ne mogu održati. Tu je odluku već podržao upravni sud u Muenchenu. Grad je s pravom zaključio da skup nije opravdan jer krši zakon o zdravstvenoj zaštiti, rekao je sud.

Organizatori su u početku odbili pristati na pridržavanje epidemioloških mjera tijekom prosvjeda kao što je nošenje zaštitnih maski i održavanje udaljenosti. Tijekom sudskog postupka promijenili su stajalište i uvjeravali da će se pridržavati mjera, no sud je to ocijenio "čisto proceduralnom taktikom" i "nevjerojatnim". Na odluku bavarskog suda ne može se uložiti žalba.

Na proteklim skupovima Querdenkena uočene su i skupine desničarskih ekstremista kao i pristaše pokreta Reichsbuerger (građani Reicha), koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države. Njemačke su vlasti nedavno upozorile da pokret protiv epidemioloških mjera postaje sve radikalniji.