c S
Dnevne novosti

HDZ najavljuje novi Ovršni zakon već u proljeće

25.11.2020 07:25 ZAGREB, 24. studenoga 2020. (Hina) - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je navečer u saborskoj raspravi o izmjenama Ovršnog zakona istaknuo da su one tek interventna mjera Vlade zbog epidemije koronvirusa najavivši već za proljetno zasjedanje donošenje novoga ovršnog zakona.

„Očekujemo da će Vlada u proljetnom zasjedanju doći u Sabor s novim ovršnim zakonom, bilo smo blizu donošenja tog zakona u prošlom mandatu i on će biti odlična podloga da odgovori na sva pitanja iz rasprave”, rekao je Bačić odgovarajući na kritike oporbe za predložene izmjene Ovršnog zakona kozmetičke i površne te njihove pozive na donošenje novoga cjelovitog zakona.

Bačić se složio s tvrdnjama zastupnika da je potrebno reagirati s obzirom na pad prihoda poduzetnika i građana zbog epidemije te istaknuo da je upravo zato Vlada interventno reagirala sadašnjim zakonskim izmjenama.„Time nije zatvoren priča o ovršnom zakonu”, istaknuo je Bačić naglasivši da će Vlada i dalje voditi brigu o položaju blokiranih i ovršenih.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica završno je izrazio žaljenje što dio zastupnika nije prepoznao predložene izmjene a prepoznala ih je Udruga blokiranih. Istaknuo je da se proteklih šest do sedam mjeseci broj blokiranih građana smanjio s 247 na oko 230 tisuća te kako vjeruje će sada taj broj dodatno smanjiti.

Malenica  je također najavio donošenje novoga cjelovitog Ovršnog zakona za koji kaže da će se početi pripremati krajem godine i da će zaštiti i vjerovnike i dužnike. "Ove izmjene nisu kozmetičke, one će ubrzati ovršne postupke a  isto i poslužiti kao dobar temelj za jedno cjelovito rješenje", kazao je.

Novim ovršnim zakonom revidirat će se ukupan broj  sudionika u ovršnom postupku, a sukladno tome smanjit će se i trošak, najavio je ministar izrazivši uvjerenje da će se urediti i pitanje agencija za naplatu potraživanja. O izmjenama Ovršnog zakona Sabor će glasovati u petak.