c S
Dnevne novosti

HAZU: Okrugli stol o zaštiti pojedinaca na digitalnom tržištu EU

25.11.2020 07:20 ZAGREB, 24. studenoga 2020. (Hina) - Videokonferencijom "Pravna zaštita pojedinca na jedinstvenom digitalnom tržištu EU", koju je u utorak organiziralo Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a, nastavljen je ciklus okruglih stolova o europskom pravu planiran u povodu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU.
Predsjednik Znanstvenog vijeća akademik Jakša Barbić istaknuo je kako današnji način poslovanja u okviru ubrzano rastuće digitalne ekonomije ima svoje zakonitosti i prvenstveno je potaknut ekonomskim koristima koje od njih ostvaruju globalna trgovačka društva. Nasuprot tomu, naglasio je, stoje interesi pojedinaca koje trgovački subjekti na digitalnom tržištu redovito podređuju vlastitim ekonomskim interesima.

"Stoga je uloga zakonodavaca izuzetno važna u uspostavi pravednije ravnoteže između suprotstavljenih interesa", rekao je Barbić. Pojasnio je kako je potrošač u bitno slabijem položaju od trgovačkih subjekata, pogotovo zato jer ugovori o kupoprodaji nisu dovoljni. Unatoč tomu što dijelom pomaže Zakon o zaštiti potrošača pitanje jest je li to dovoljan okvir za odgovarajuću pravnu zaštitu pojedinaca nasuprot jakim igračima koji su u prednost, napomenuo je Barbić.

Ivana Kunda s riječkog Pravnog fakulteta izlagala je o zaštiti osobnih podataka na internetu, a Emilia Mišćenić s istog fakulteta govorila je o učinkovitosti i transparentnosti online informiranja potrošača, navodi se u priopćenju HAZU-a. Ivana Kanceljak s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o određenim aspektima ugovora o prodaji robe na digitalnom tržištu i preuzimanju u hrvatsko pravo, a Alan Uzelac s istog Fakulteta o europskim i hrvatskim iskustvima u rješavanju potrošačkih sporova online. O izazovima elektroničke trgovine s aspekta potrošača govorio je odvjetnik iz Zagreba Tin Matić, dok je Paula Poretti s Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku govorila o kolektivnoj sudskoj zaštiti prava pojedinaca.

Uvođenje propisa kojima se štite prava kupaca proizvoda i korisnika usluga na digitalnom tržištu, kao što su oni iz domene zaštite potrošača, osobnih podataka ili e-privatnosti, nedovoljno se poštuje u praksi. To pokazuju brojni postupci koji se provode pred različitim nadležnim sudskim i upravnim tijelima, ali i nastojanja da se usklađenost postigne razgovorima s vodećim tržišnim subjektima. Velik su problem u tome globalni subjekti na tržištu koji svojim društveno-ekonomskim utjecajem vrlo vješto nameću autonomna pravila ponašanja na štetu prava pojedinaca koja im jamči neki nacionalni ili regionalni propis, stoji u priopćenju.