c S
Dnevne novosti

Gentiloni za prilagodbu proračunskih propisa, protiv otpisa dugova

01.12.2020 07:05 MILANO, 30. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Proračunski propisi EU-a moraju biti bolje prilagođeni očekivanim višim razinama državnoga duga, kazao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, odbacivši pozive za otpisom dugova nagomilanih u koronakrizi.
Zamisao o otpisu iznio je talijanski suvladajući Pokret pet zvijezda, podržavši prijedlog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija. Upitan srednom mjeseca treba li otpisati dugove koje su zemlje EU-a nagomilale kako bi se uhvatile u koštac s koronarecesijom, predsjednik EP-a odgovorio je da je otpis "zanimljiva radna hipoteza koju bi trebalo pomiriti s temeljnim načelom održivosti duga".

Europski povjerenik za gospodarstvo odbacio je danas tu mogućnost. „Dugovi se u Europi ne otpisuju”, naglasio je Gentiloni. „Rješenje nije otpis dugova, nego stvaranje uvjeta da se naši propisi postupno promijene i bolje usklade s novom realnošću”, dodao je povjerenik EU-a.

Europsko gospodarstvo ušlo je ove godine u rekordnu recesiju i Europska komisija suspendirala je odredbe po kojima proračunski deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a a a javni dug 60 posto BDP-a. Gentiloni je u nedjelju kazao da će se na kraju pandemije iduće godine prosječni dug u eurozoni izjednačiti s vrijednošću BDP-a. „Moramo uzeti u obzir taj novi scenarij”, rekao je povjerenik EU-a u razgovoru za RAI, dodajući da će se o prilagodbi priračuna raspravljati iduće godine.