c S
Dnevne novosti

Zagreb i Rim usklađeno u proglašenje isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranu

01.12.2020 07:15 ZAGREB, 30. studenoga 2020. (Hina) - Šefovi diplomacija Hrvatske i Italije Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, potvrdivši usklađenost djelovanja te spremnost da "pristupe razgovorima o razgraničenju", priopćeno je iz MVEP-a.
Tijekom današnjeg bilateralnog sastanka Grlića Radmana i Di Maia posebna je pozornost posvećena zaštiti Jadranskog mora te su oba ministra, u europskom duhu, svjesni potrebe njegove zaštite i njegovog održivog gospodarenja, razgovarali o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, priopćeno je.

U razgovoru su ministri potvrdili usklađenost djelovanja kao i spremnost pristupiti razgovorima o razgraničenju, dodaje se.Kako se podsjeća u priopćenju MVEP-a, Hrvatska je još 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (ZERP), na temelju kojeg, zajedno s epikontinentskim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008., utvrđeno je da se ZERP neće primjenjivati na države članice Europske unije do iznalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, područje ZERP-a je, kao i svi isključivi gospodarski pojasevi, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica Europske unije, postao dio „voda Europske unije“, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica Europske unije vezano za zaštitu morskog okoliša, naglašava ministarstvo.

Dugogodišnja suradnja s Italijom u provedbi zajedničke ribarstvene politike kao i suradnja u području zaštite okoliša na moru, rezultirala je dogovorom o usklađenom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva na Jadranu. Hrvatska vjeruje da bi zajedničkim djelovanjem Hrvatske i Italije na Jadranu, proglašenjem isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, bio stvoren snažan temelj za još čvršću suradnju i svekoliku zaštitu Jadrana, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) i zakonodavstvom EU-a, priopćeno je.

Hrvatska i Italija susjedi su na Jadranskom moru, koje je poluzatvoreno more s osjetljivim morskim ekosustavom. Stoga je važno surađivati kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na izazove zaštite i očuvanja Jadranskog mora i njegovih prirodnih bogatstava, te osiguralo održivo gospodarenje tom plavom ekonomijom, navodi se u priopćenju MVEP-a.