c S
Dnevne novosti

Opća skupština UN-a pozvala da se pomorce proglasi ključnim radnicima

02.12.2020 07:05 NEW YORK, 2. prosinca (Hina/Reuters) - Opća skupština UN-a sa 193 člana pozvala je u utorak sve zemlje da pomorce i ostalo pomorsko osoblje proglase ključnim radnicima nakon što ih je stotine tisuća mjesecima zatočeno na morima zbog ograničenja u borbi protiv covida-19.
"U ovoj krizi moramo pokazati svoju pažnju, predanost i potporu tim nevidljivim herojima koji rade u teškim i izazovnim okolnostima," rekao je indonezijski veleposlanik pri UN-u Triansyah Djani.

Oko 90 posto svjetske trgovine prevozi se morem, a ograničenja nametnuta tijekom pandemije koronavirusa u nekim slučajevima utječu na opskrbne lance. U rezoluciji se napominje da je 2019. godine oko dva milijuna pomoraca radilo na više od 98.000 komercijalnih brodova, prevozeći više od 11 milijardi tona tereta, prenosi Reuters. "Ipak, danas su stotine tisuća pomoraca nasukane na svojim brodovima", rekla je predstavnica Europske unije Peggy Vissers.

"Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja granica nisu u mogućnosti napustiti brodove i vratiti se kući nakon dugih mjeseci neprekidnog rada. I fizički i mentalno su iscrpljeni", kazala je diplomatkinja.Rezolucije Opće skupštine UN-a nisu obvezujuće, ali mogu imati političku težinu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u lipnju sve zemlje da pomorce i ostalo pomorsko osoblje proglasi ključnim radnicima.