c S
Dnevne novosti

EU: Od 2023. digitalne platforme će plaćati pravedni udio poreza

02.12.2020 07:10 BRUXELLES, 1. prosinca 2020. (Hina) - Ministri financija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje europskih pravila o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba, koje bi također trebale plaćati pravedni dio poreza.
Njemačko predsjedništvo upoznalo je ministre s dogovorom koji je postignut na tehničkoj razini o dopuni Direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja.Ministri su podržali dogovor koji će biti upućen na usvajanje pisanim postupkom, jer na video-konferenciji nije moguće donošenje odluka.

Prema novim pravilima od 2023. porezne vlasti zemalja članica automatski će razmjenjivati informacije o prihodima koje su trgovci ostvarili na digitalnim platformama. To bi trebalo spriječiti utaju i izbjegavanje poreza. "Poslovanje digitalnih platformi predstavlja nove izazove za porezne vlasti, posebice za prekogranične usluge. Nova pravila o administrativnoj suradnji osigurat će zemljama članicama važan alat kako bi trgovci na digitalnim platformama plaćali pravedni udio poreza", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.