c S
Dnevne novosti

Sabor danas o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi

03.12.2020 07:25 ZAGREB, 3. prosinca 2020. (Hina) - Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi kojim se uređuje obavljanje djelatnosti u ustanovama i kod pružatelja usluga socijalne skrbi u slučaju izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, a s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor.
Također se uređuje pitanje organizacija radnog vremena i načina korištenja odmora kako bi se, što je moguće manjoj opasnosti, izložili korisnici kod pružatelja socijalnih usluga. Donošenje zakona pridonosi rješavanju pravne praznine u zakonodavnom sustavu radi potrebe osiguranja pravovremenog i učinkovitog obavljanja djelatnosti u ustanovama socijalne skrbi i kod pružatelja usluga socijalne skrbi s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor o pružanju usluga u slučaju nastanka posebnih okolnosti.

Pod time se podrazumijevaju događaji ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu.

Zbog epidemiološke situacije, zakonom se uređuje i mogućnost privremenog upućivanja zaposlenih od jednog pružatelja socijalnih usluga drugom pružatelju, kao i preraspodjela radnog vremena i radna izolacija unutar pojedinih pružatelja socijalnih usluga. Sjednica počinje u 9,30 sati.