c S
Dnevne novosti

Zastupnici EP-a traže pravo na isključenje s posla izvan radnog vremena

03.12.2020 07:30 laptop
ZAGREB/BRUXELLES, 2. prosinca 2020. (Hina) - Radnici bi izvan radnog vremena trebali imati pravo isključiti svoje digitalne uređaje bez štetnih posljedica, smatraju zastupnici Europskog parlamenta.
Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta usvojio je u utorak rezoluciju u kojoj ističe da države članice moraju osigurati radnicima pravo da se isključe s posla izvan radnog vremena, uključujući kroz kolektivne ugovore, objavio je u srijedu Europski parlament.

Kultura u kojoj su radnici uvijek dostupni poslodavcu može se negativno odraziti na ravnotežu između privatnog i poslovnog života, na fizičko i mentalno zdravlje i dobrobit radnika, upozorili su zastupnici. Zastupnici su pozvali Komisiju da predloži direktivu o pravu radnika na isključenje. To pravo trenutačno nije izričito predviđeno europskim zakonodavstvom, a zastupnici smatraju da bi to trebalo biti temeljno pravo.

Ova nezakonodavna rezolucija trebala bi biti usvojena na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u siječnju 2021. Potom će biti poslana Komisiji i državama članicama na razmatranje u cilju moguće provedbe u sklopu budućih regulatornih odluka.

Po podacima Eurofounda, od početka pandemije covida-19 preko trećine radnika u Europskoj uniji radi od kuće zahvaljujući ICT tehnologiji.