c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Pet poziva za razvoj lokalne samouprave vrijedna 749 milijuna kuna

04.12.2020 07:20 ZAGREB, 3. prosinca 2020. (Hina) - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je u četvrtak najavu za pet poziva koji će se financirati u 2021. sa 749 milijuna kuna, što je dosad najveći iznos za jedinice lokalne i područne samouprave i prihvatljive korisnike sredstava EU fondova.
Pozivi će biti otvoreni od 15. prosinca, a usmjereni su na razvoj otoka, održivi razvoj lokalne zajednice, podršku brdsko-planinskim područjima i regionalnom razvoju, kao i sufinanciranje provedbe EU-ovih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Program razvoja otoka u 2021. odnosi se na unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti javnih usluga od komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih do socijalnih, kulturnih i turističkih, a vrijedan je 14 milijuna kuna.

Za program održivog razvoja lokalne zajednice, kojim se želi pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima, namijenjeno je 65 milijuna kuna.

Programom podrške brdsko-planinskim područjima, vrijednim 25 milijuna kuna, želi se poboljšati dostupnost lokalne infrastrukture i otkloniti posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja.

Za podršku regionalnom razvoju namijenjeno je 15 milijuna kuna, kojima će se financirati jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj.

Najviše novca, odnosno 630 milijuna kuna, namijenjeno je za program sufinanciranja provedbe EU-ovih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za čija se sredstva mogu prijaviti jedinice lokalne i područne samouprave, pravne osobe u njihovom većinskom vlasništvu ili suvlasništvu te ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne samouprave.

U pripremi su i pozivi za Program ulaganja u infrastrukturu vjerskih zajednica i Program poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Detalji su dostupni na internetskim stranicama Ministarstva.