c S
Dnevne novosti

Brexit pregovori u zastoju, Boris Johnson će razgovarati s Ursulom von der Leyen

07.12.2020 07:05 LONDON, 5. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Boris Johnson u subotu će razgovarati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, kako bi s mrtve točke pokušao pokrenuti pregovore o trgovinskom sporazumu, prije nego što Britanija okonča svoj izlazak iz unije.
Britanski i EU pregovarači zaustavili su trgovinske pregovore u petak kako bi pozvali svoje čelnike da pokušaju smanjiti razlike i dogovoriti sporazum, nakon što u tjedan dana pregovora nisu uspjeli premostiti "značajne razlike" između dviju strana. Velika Britanija je izišla iz EU 31. siječnja, no pravila koja reguliraju trgovinu, putovanja i poslovanje ostala su nepromijenjena tijekom tranzicijskog perioda koji završava 31. prosinca, kad će biti uspostavljen novi odnos - sa sporazumom ili bez njega.

"Mirni smo, kao i uvijek, a postoji li još uvijek način, vidjet ćemo", rekao je pregovarač EU-a, Michel Barnier kamerama u Londonu, dok je ulazio na željeznički kolodvor kako bi se vratio u Bruxelles nakon što su pregovori stopirani. To je posljednji zaokret u mjesecima pregovora koji jedva da su se pomakli zbog tri najproblematičnija pitanja: ribarenja, garancije za poštenu konkurenciju i rješavanja budućih sporova.Izvori s obje strane rekli su da se zastoj dogodio zbog francuskih zahtjeva za ribarskim pravima u britanskim vodama.

No nijedna strana nije odustala od pregovora, dajući do znanja da se i dalje nadaju postizanju sporazuma kako bi se izbjegao kaotičan kraj 40-godišnjeg britanskog članstva u EU. Ako dvije strane ne uspiju postići sporazum, petogodišnji razlaz će završiti kaotično, baš u vrijeme kad se Britanija i Europa nose s ekonomskim troškovima kao posljedicom pandemije koronavirusa.

Ako ne dođe do trgovinskog sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trgovalo s EU na temelju uvjeta Svjetske trgovinske organizacije, što bi dovelo do uvođenja novih carina i potencijalno značajnih porasta cijena za neka dobra. Nedogovaranje sporazuma bio bi scenarij iz noćne more za poduzetnike i investitore, koji kažu da bi to poremetilo prelazak granica, uznemirilo financijska tržišta i posijalo kaos u nabavne lance koji se protežu Europom i dalje.