c S
Dnevne novosti

Uredbe za raspodjelu sredstava za pomoć turističkim zajednicama

10.12.2020 07:10 ZAGREB, 9. prosinca 2020. (Hina) - Vlada je u srijedu usvojila dvije uredbe kojima se turističkim zajednicama omogućava korištenje sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice za 2020., s ciljem da im se pomogne u okolnostima pada prihoda zbog pandemije.
Riječ je o Uredbi o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. te o Uredbi o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice za 2020., kojima se, kako je na sjednici objasnila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, omogućava isplata sredstava već ove godine.

Objasnila je da su zakoni o turističkoj pristojbi i o turističkim članarinama u turističkim zajednicama (TZ) propisali stvaranje fonda čija su sredstva namijenjena TZ-ovima na turistički nerazvijenim područjima i kontinentu, a za razvoj turističkih proizvoda i dodjeljuju se po raspisanom javnom natječaju.

"Izmjenama zakona dodana je mogućnost da Vlada u uvjetima posebnih okolnosti uredbom drugačije uredi mogućnosti raspodjele sredstava iz Fonda, a u uvjetima pandemije te se suočavaju sa smanjenim brojem turista, a time i prihoda od turističkih pristojbi i članarina. Stoga je potrebno omogućiti da se već u 2020. iskoriste sva preostala sredstva turističke pristojbe i članarine te da se pomogne TZ", kazala je ministrica.

Dodala je da će im se sredstva dodijeliti za provođenje redovnih aktivnosti, i s time im se pomaže kada im je najpotrebnije, i da im se isplati već ove godine. Navela je i da je trenutno u tom Fondu oko 24 milijuna kuna, te da je takvom raspodjelom omogućeno korištenje sredstava Fonda za oko 170 lokalnih i 14 regionalnih TZ-a.Ministrica je objasnila i drugu uredbu, kojom se propisuje korištenje sredstava iz Fonda za udružene TZ, a koje mogu koristiti udružene TZ upisane u upisnik TZ ili imaju sklopljen sporazum o projektnom udruživanju na dan 31. prosinca 2020. "Trenutno je u tom upisniku 19 udruženih TZ, i još je šest udruženih TZ koje su međusobno udružene sporazumom. U Fondu je trenutno 8,8 milijuna kuna", iznijela je ministrica Brnjac.

Iz Ministarstva turizma i sporta dodali su i da se donesenim uredbama raspodjeljuju sredstva fondova samo za 2020., a mogu se koristiti namjenski samo za zadaće predviđene godišnjim programom rada ili sporazumom (ako se radi o projektnom udruživanju), a nisu se mogle realizirati zbog problema uslijed pandemije, s time da korisnici za administrativne troškove mogu upotrijebiti najviše 50 posto od iznosa dodijeljenih sredstava.

Objašnjavaju i da se kriteriji za dodjelu sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. određuju na temelju indeksa turističke razvijenosti (ITR), a pravo na dodjelu sredstava imaju lokalne turističke zajednice čiji je ITR manji od 25 i regionalne turističke zajednice, čiji ITR je manji od 20. Indeks turističke razvijenosti-ITR određen je sukladno pokazateljima stupnja turističke razvijenosti u prostoru, a koji ukazuju na sve ključne aspekte turizma i istodobno su egzaktni, precizni i dostupni na godišnjoj bazi te javno dostupni. Indeks turističke razvijenosti po turističkim zajednicama javno je objavljen i dostupan na interaktivnoj karti www.iztzg.hr/hr/itr.