c S
Dnevne novosti

Sabor: Reguliranje boravka državljana UK-a

14.12.2020 07:00 ZAGREB, 11. prosinca 2020. (Hina) - U kraćoj raspravi na kraju radnog tjedna saborski zastupnici podržali su u petak izmjene zakona kojim se reguliraju postupci prijave boravka u Hrvatskoj za državljane Ujedinjene Kraljevine, a uslijed povlačenja te države iz Europske unije.
Izmjenama Zakona o državljanima članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji regulira se ulazak i izlazak britanskih državljana, privremeni i stalni boravak, kao i izdavanje boravišnih isprava, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Prema podacima MUP-a na dan 10. prosinca u Hrvatskoj je boravilo 1133 državljana Ujedinjenog Kraljevstva, od toga na privremenom boravku 773 osobe, a na stalnom 360 osoba. Rok za reguliranje boravišnog statusa je 30. lipnja 2021. a boravišne isprave izdavat će se kao za državljane trećih zemalja, dodao je Katić.

Stephen Nikola Bartulica (DP) u raspravi je ustvrdio da je do Brexita došlo jer Britanci nisu bili zadovoljni funkcioniranjem europskih institucija, jer nisu pristali na eroziju suvereniteta i jer su primijetili da je europski projekt otišao u smjeru centraliziranja moći.„ I u okolnostima pandemije Brexit ima prednosti, prvi se cijepi i ne čekaju odluke regulatornih tijela iz Bruxellesu”, ocijenio je.