c S
Dnevne novosti

Hamag-Bicro poziva poduzetnike da prijave projekte na Eurostars program

16.12.2020 08:08 ZAGREB, 15. prosinca 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) pozvala je poduzetnike da prijave svoj inovativni projekt na Eurostars program i osiguraju potporu od 1,5 milijuna kuna, objavili su u utorak iz te agencije napominjući da je rok za podnošenje prijave 4. veljače 2021. godine.
Eurostars je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dva partnera iz dvije različite zemlje u projektu, navodi se u priopćenju. Glavni partner mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem te mora sudjelovati s minimalno 50 posto projektnih troškova. Ostali partneri mogu biti poduzeća ili druga vrsta organizacije ukoliko su prihvatljivi prijavitelji u svojoj državi članici programa.

Prihvatljive su sve djelatnosti iz svih sektorskih područja, a opravdani troškovi su troškovi plaća projektnog tima, amortizacija, troškovi vanjskih usluga, troškovi putovanja te ostali razvojni troškovi. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a krajnji cilj je razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa. Intenzitet financiranja za mikro i mala poduzeća je 60 posto, dok je za srednja poduzeća 50 posto, ističu iz Hamag-Bicro-a.

Također napominju kako se pune prijave podnose centralno i direktno Eureka tajništvu (Bruxelles) na engleskom jeziku online, a rok za podnošenje prijave je 4. veljače 2021. do 20,00 sati (CET). Eureka tajništvo ocjenjuje prihvatljivost projekta i organizira tehnološku evaluaciju, dok Hamag-Bicro financijski ocjenjuje hrvatske prijavitelje u projektu.

Iz Hamag-Bicro-a ističu i kako u sklopu ovog natječaja nude financijsku podršku kroz vaučer program. Tako će se vaučeri u iznosu od 20.000 kuna dodjeljivati najbolje ocijenjenim pretprijavama za sufinanciranje usluga stručnjaka za pomoć u pripremi projekata. Dostava pretprijave, kako pojašnjavaju u Hamag-Bicro-u, nije obavezna, no na taj način tvrtke imaju mogućnost osigurati vaučer za troškove usluge stručnjaka za pisanje pune projektne prijave te provjeriti je li njihov projekt u skladu s propozicijama programa.Rok za podnošenje pretprijave je 7. siječnja 2021.